b.o.d. de SprinterS
Atletiek- en Skeelervereniging

‘48 kilo geleden was alles anders’

Daniëlle Janssen kwam, zag en overwon

Een goed verhaal draait vaak om een hoofdpersoon die een obstakel tegenkomt en dat overwint. Het verhaal van Daniëlle Janssen is daarop geen uitzondering. Ik had een openhartig gesprek met haar over de strijd met overgewicht en het zoet van de overwinning.

Niet lang nadat ik heb aangebeld aan de Jan Joostenstraat in Angeren zitten we aan de koffie en beginnen we ons gesprek. We hebben uitzicht op een foto van haar kinderen Joes (18) en Lize (20). Opvallend is dat zowel haar man Michel als haar kinderen allemaal in het onderwijs zitten, of ervoor opgeleid worden. Zelf werkt Daniëlle op IKC De Vonkenmorgen in Gendt.
Ze heeft 23 jaar gewerkt op De Regenboog, dus ze is een bekend gezicht in Bemmel, en wordt nog regelmatig aangesproken.

48 kilo geleden

‘Ik was vroeger een stevig kind’, begint Daniëlle haar verhaal. ‘Ik heb een verleden van talloze lijnpogingen en bezoeken aan diëtisten. Als geboren Huissense was ze lang actief bij Jonge Kracht. ‘Op mijn zeventiende liep ik een ernstige kruisbandblessure op. Na die blessure vond ik het heel spannend om het sporten weer op te pakken. Ik was lang zoekende.
Ondertussen kreeg ik een gezin, en ging mijn werk als leerkracht door. Ik werd steeds zwaarder tijdens deze sportloze jaren. Lekker kunnen hardlopen was toen al wel echt een droom voor mij.’ Het zou nog even duren voor het zover was.

Maagverkleining

Op haar 45e ging tijdens een gezinsvakantie in Frankrijk de knop om. Ze wilde een berg beklimmen en dat lukte eigenlijk helemaal niet. ‘Ik zei toen tegen mezelf ‘Er moet wat veranderen.’’
In overleg met de huisarts kwam de mogelijkheid van een maagverkleining in beeld. Het bleek de grote ommekeer. Die operatie is ’48 kilo geleden’, stelt Daniëlle niet zonder trots. Heel snel werd haar wereld groter. Het lichaam kon weer wat de geest wilde. De kilo’s vlogen eraf. ‘Ik voelde me als een dartelend hertje.’ Later keerde Daniëlle terug naar diezelfde berg in Frankrijk om ‘rennend’ naar de top te gaan. Het was een emotioneel moment.

Beginnersgroep binnen bereik

‘Zou ik nu wel kunnen hardlopen?’ dacht Daniëlle na de maagverkleining. ‘Ik zag de spandoeken langs de weg en de aankondiging in het Gemeentenieuws voor de beginnersgroep.’ Ze trok de stoute schoenen aan en begon.
Daniëlle beoefent ook XCO bij Runners High Bemmel. De dynamische krachtoefeningen zijn een mooie aanvulling op het hardlopen.
Daniëlle zoekt het altijd wel in groepsactiviteiten:’Alleen sporten is voor mij geen optie. Ik ben ook altijd aan het kletsen tijdens de trainingen.’

Successen vieren

De Pietenloop, de Stevensloop: het werden bijzondere mijlpalen. ‘Als je dan over de finish komt pink je wel even een traantje weg.’ Het was te vergelijken met de terugkeer naar ‘haar’ berg in Frankrijk.

Nooit meer weg uit Angeren

Het gezin Janssen is helemaal vergroeid met Angeren. Alleen al door het feit dat haar man Michel uit een gezin van tien kinderen komt, die allemaal in of in de buurt van Angeren wonen. Ook de kinderen zijn tamelijk ‘honkvast’. Ieder weekend is er wel een feestje, en de familie Janssen staat midden in het leven. In de tuin achter het huis is een prachtig houten buitenverblijf verrezen waar ook menig feestje gevierd wordt.

Twee uur later fiets ik langs de Linge terug naar huis. ‘Wat een bijzonder verhaal’ denk ik nog eens. En wat leuk om dit verhaal te mogen opschrijven!

Jan Willem Bakker

Bezoek ons

Sportpark De Heister
Drieske 7
6681 CX Bemmel

Postadres

Kruidenstraat 7
6681NG Bemmel

Routebeschrijving

Sportpark De Heister in Bemmel

Met de auto: Via A15 en A325, afslag Bemmel. Volg borden Essenpas, neem inrit ‘t Drieske nabij
OBC Essenpas. GPS-navigatie: postcode 6681CX ; i.c. Van Nispenlaan (willekeurig)
Google maps: BOD de Sprinters Bemmel

Onze sponsoren

© b.o.d. de Sprinters 2024